3. ročník LH srazu
Moderators: melkel, Raiden, Maršálek, Alexandr, Knecht, Wothan, Viktorie, Kain, Joe
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 5492
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Liberec
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 5492
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Liberec
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1814
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: svobodné území Beskyd
Zdravím všechny účastníky srazu a děkuji všem za nádherné a chutné prezentace...
Zároveň musím konstatovat, že nás všechny příjemně překvapilo jak ohromný rozsah ta akce má a už během dlouhé cesty domů jsme si připravili na další ročník několik zákeřností...
Za sebe vyhlašuji některé kategorie s vlastními vítězi:
1. Maso v bachoru (Šajeni) - za nejoriginálnější přípravu (kde jinde to dostanete, že ano?)
2. Srnčí ragů (Korouhev) - za nejlepší chuťový zážitek
3. Holoubata (Curia Vítkov) - za to, že mě tím fakt odrovnali - to jsem vážně nečekal.
4. Golubce (Kozáci) - za srdeční záležitost, kterou k tomuto pokrmu mám.
5. Vikingské pivo (Skjaldborg) - za to, že si s tím někdo dal práci a já ho konečně mohl okusit.
6. Skotská buchta a masový vývar - Trapeři mi svým výběrem spravili chuťové buňky a připravili mne na další chody.
Velmi podobný názor má i má žena (TOP jedna je pro ni skotská buchta a šajenské kukuřičné kuličky).
Všechno ostatní jídlo bylo také naprosto super, ale tohle mne napadlo vypíchnout.
----
No a pod okraj velebím k nebesům 7 statečných párů, které protančily půl noci (některé celou). Zážitek, kdy Vás Šajen učí ve 3:00 v noci skotské národní tance stojí za to!
Moc děkuji...
Zároveň musím konstatovat, že nás všechny příjemně překvapilo jak ohromný rozsah ta akce má a už během dlouhé cesty domů jsme si připravili na další ročník několik zákeřností...
Za sebe vyhlašuji některé kategorie s vlastními vítězi:
1. Maso v bachoru (Šajeni) - za nejoriginálnější přípravu (kde jinde to dostanete, že ano?)
2. Srnčí ragů (Korouhev) - za nejlepší chuťový zážitek
3. Holoubata (Curia Vítkov) - za to, že mě tím fakt odrovnali - to jsem vážně nečekal.
4. Golubce (Kozáci) - za srdeční záležitost, kterou k tomuto pokrmu mám.
5. Vikingské pivo (Skjaldborg) - za to, že si s tím někdo dal práci a já ho konečně mohl okusit.
6. Skotská buchta a masový vývar - Trapeři mi svým výběrem spravili chuťové buňky a připravili mne na další chody.
Velmi podobný názor má i má žena (TOP jedna je pro ni skotská buchta a šajenské kukuřičné kuličky).
Všechno ostatní jídlo bylo také naprosto super, ale tohle mne napadlo vypíchnout.
----
No a pod okraj velebím k nebesům 7 statečných párů, které protančily půl noci (některé celou). Zážitek, kdy Vás Šajen učí ve 3:00 v noci skotské národní tance stojí za to!
Moc děkuji...
Last edited by Pampalíny on Sun 23. Sep, 2007 18:48, edited 1 time in total.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 5492
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Liberec
-
- Nováček
- Posts: 37
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Beskydy
Jídla za Velesův lid:
1. Pšeničné nekynuté placky z hrubé mouky (na kamenném mlýnku).
2. Kaše (nebo jako pomazánka) z cizrny (římský hrách) ve třech chutích: s cibulí, s česnekem, s křenem. ((Cizrna je jen pro jižní Slovany a na VM nebyla)
3. Jáhlová kaše s hruškami, jablky, slazená medem a březovou šťávou + nějaké koření.
4. Hovězí s levandulí (franský recept, použitelný i pro VM nobilitu)
Výběrový recept do výsledného soupisu:
Maso z krávy
6.století, Byzanc
Anthimus, De observatione ciborum
Maso z krávy dušené a vařené v rendlíku by ale mělo být jedeno v šťávě. Nejprve bys jej měl naložit do jedné vody a pak vařit v odpovídajícím množství čerstvé vody, aniž bys vodu doplňoval, a když je maso povařeno, přidej polovinu z množství octa a přidej hlavičky pórku a trochu libečku, petrželového kořene nebo fenyklu a nech hodinu vařit. Pak přidej med do poloviny množství octa nebo oslaď. Pak nech vařit na mírném ohni, protřásej pravidelně hrnec rukama a omáčka bude dobře ochucovat maso. Pak umel: pět kuliček pepře, vratič a levanduli, polovic od každého a hřebíček. Všechno to roztluč v moždíři, přidej trochu vína, a když dobře rozdrtíš, vlož do nádoby a dobře promíchej tak, že než to sundáš z ohně ohřeje se trochu a předá svou sílu do šťávy. Mimoto tam, kde je med nebo mošt, přidej jeden z nich jak řečeno výše, a nenechávej vařit v měděném hrnci. To dodá lepší chuť.
*
Převedeno do moderního slovníku:
750 g hovězího, 3 pórky, 4 lžičky octa, 2 lžičky medu, 1 fenykl (půlka libečku nebo kořen petržele), lžička listů levandule, 5 kuliček pepře, 1/2 lžičky hřebíčku, 1/2 hrnku vína, trocha listů vratiče
Maso nakrájej na kostky, dej do hrnce, zalej 3 hrnky vody a přiveď k varu. Pak ztlum plamen, hrnec přiklop poklicí a nech 45 minut vařit. Nakrájej pórek, rozemel fenykl a spolu s octem a medem přidej vše k masu. Vař další hodinu, už bez poklice. Dále spolu umel pepř, levanduli, vratič a hřebíček a rozmíchej ve víně. Přilej to k masu vař ještě asi 10 minut a pak podávej.
Vařil a překládal: Myschwerk
1. Pšeničné nekynuté placky z hrubé mouky (na kamenném mlýnku).
2. Kaše (nebo jako pomazánka) z cizrny (římský hrách) ve třech chutích: s cibulí, s česnekem, s křenem. ((Cizrna je jen pro jižní Slovany a na VM nebyla)
3. Jáhlová kaše s hruškami, jablky, slazená medem a březovou šťávou + nějaké koření.
4. Hovězí s levandulí (franský recept, použitelný i pro VM nobilitu)
Výběrový recept do výsledného soupisu:
Maso z krávy
6.století, Byzanc
Anthimus, De observatione ciborum
Maso z krávy dušené a vařené v rendlíku by ale mělo být jedeno v šťávě. Nejprve bys jej měl naložit do jedné vody a pak vařit v odpovídajícím množství čerstvé vody, aniž bys vodu doplňoval, a když je maso povařeno, přidej polovinu z množství octa a přidej hlavičky pórku a trochu libečku, petrželového kořene nebo fenyklu a nech hodinu vařit. Pak přidej med do poloviny množství octa nebo oslaď. Pak nech vařit na mírném ohni, protřásej pravidelně hrnec rukama a omáčka bude dobře ochucovat maso. Pak umel: pět kuliček pepře, vratič a levanduli, polovic od každého a hřebíček. Všechno to roztluč v moždíři, přidej trochu vína, a když dobře rozdrtíš, vlož do nádoby a dobře promíchej tak, že než to sundáš z ohně ohřeje se trochu a předá svou sílu do šťávy. Mimoto tam, kde je med nebo mošt, přidej jeden z nich jak řečeno výše, a nenechávej vařit v měděném hrnci. To dodá lepší chuť.
*
Převedeno do moderního slovníku:
750 g hovězího, 3 pórky, 4 lžičky octa, 2 lžičky medu, 1 fenykl (půlka libečku nebo kořen petržele), lžička listů levandule, 5 kuliček pepře, 1/2 lžičky hřebíčku, 1/2 hrnku vína, trocha listů vratiče
Maso nakrájej na kostky, dej do hrnce, zalej 3 hrnky vody a přiveď k varu. Pak ztlum plamen, hrnec přiklop poklicí a nech 45 minut vařit. Nakrájej pórek, rozemel fenykl a spolu s octem a medem přidej vše k masu. Vař další hodinu, už bez poklice. Dále spolu umel pepř, levanduli, vratič a hřebíček a rozmíchej ve víně. Přilej to k masu vař ještě asi 10 minut a pak podávej.
Vařil a překládal: Myschwerk
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 294
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Český Brod
Byl jsem na všech LH-srazech, ale tenhle byl nejlepší. Příprava některých spolků byla obdivuhodná. Nejoriginálnějším pokrmem (a zároveň nejextrémnějším) bylo pro mne indiánské maso vařené v bachoru a skutečně mne mrzí, že jsem ho nedokázal ochutnat. Jsem díky nachlazení nějak citlivej na zápach a asi bych se dostal do prekérní situace. Tak snad příště. Ovšem kozácký golubce, trapperský kafe, románský holoubátka, gotický ragú a vikingská ryba a medovina zcela naplnily mé gurmánské představy.
Takže díky, díky všem. Broda Hrr!!
Takže díky, díky všem. Broda Hrr!!
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 442
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Kladno
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 254
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Ústí nad Labem
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 5492
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Liberec
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 5492
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Liberec
-
- Občasný přispěvatel
- Posts: 107
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
Před chvílí jsem dorazila domů z tvrze, tak snad omluvíte mou lehce sentimentální náladu. V každém případě jsem nadšena z vás všech co jste dorazili, udělali jste skvělou atmosféru, báječný pohodový a ve všech možných smyslech přínosný víkend. A jako po každém srazu už teď mi připadá těch 12 měsíců do dalšího nekonečně dlouhých...
Těším se!
Těším se!
Viktorie
-
- Site Admin
- Posts: 2015
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
-
- Site Admin
- Posts: 2015
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00