obouručáky

Moderators: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

obouručáky

Post by Wothan »

Snad od 14.st. ne? Do té doby se obouruční meče nepoužívaly, ostatně spadají spíš do 15-16.st. ale tyhle dotazy si hoď do Vrcholného nebo Pozdního středověku do nějakého auditka věnovaného zbraním - není asi nutné vytvářet tam nové téma jen pro jednu konkrétní otázku. Zkus to, my to tady pak časem odstraníme.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by frenk »

no otázka vypadá na první pohled divně, ale nějaké zprávy o obouručních mečích či mečích nezvyklé délky jsem zaregistroval již dřív než počátkem 14.století. Již Ibn Fadlán se zmiňuje o meči který se musel držet oběma rukama. V písemných zprávách o dobývání Jeruzáléma z počátku 12. století vyplývá, že obránci používali dlouhé meče držené oběma rukama . koneckonců již délka meče jednoho německého hraběte z pol.13.stol.(mam dojem , že o tom psal Choc) kolem 142 cm vzbuzuje vážné obavy, že mohl být ovládaný jednoun rukou. Podotýkám, že z kontextu těchto zpráv lze usuzovat, že držení meče resp.rukojeť byly dlouhá a ruky nesvírali rukojeť na sobě, jak je vidět na některých iluminacích 13. věku.
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: obouručáky

Post by Boza »

Conan wrote:Zdravím všechny šermíře. Mám dotaz na weby, na kterých najdu veškeré informace, kresby a fotky týkajících se obourčních mečů do 14 století.
Díky Conan
Milý Cimmeřane, obávám se že tvůj dotaz ve mě vzbuzuje dojem "naservírujte mi vůbec ouplně všechno, viděl jsem při výletu na Helfenburg vobouručák a chtěl bych začít šermovat, nejlépe nějaký středověk páč pak pak můžu prsit před holkama vod nás ze třídy".

Zkus být konkrétní a vyjádřit o co ti jde - threadů na zbraně ve středověku je hodně v příslušných sekcích. Jinak mám vážné pochyby že se dočkáš nějaké odpovědi a téma zůstává vážným kandidátem na smazání.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by frenk »

milý Bozo,

pokud se zamyslíš nad dotazem milého cimmeřana, tak ti asi dojde, že se ptá cíleně na meče, které jaksi nejsou na seznamu. To znamená, že už asi o mečích něco ví. a protože asi vím o koho se jedná, dovolím si tvrdit, že to tak asi bude. Bohužel musím souhlasit, že forma dotazu je poněkud nestandartní a vzhledem k patrnému nedostatku jakýhkoliv jiných pramenů než písemných, to bude asi záležitost, která vyšumí.
Nicméně se přimlouvám, aby téma zůstalo ještě nějakou dobu otevřené, možná se něco najde..
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

Frenku, jestli je to náš společný známý, pak souhlasím - není padlý na hlavu a vážně chce meče do 14. století, taky bych nemazal.

Bozha: Jestli je to on, tak nemá nick Conan, protože si na něj hraje, ale protože tak vypadá (a nedal si ho sám:-))

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Boza »

Ehh, omlouvám se za paranoiu způsobenou přílišnou četbou ceskyserm.cz :) Ono tohle (rsp. obouruční meč) ani není jaksi moje parketa takže sám nemám jak přispět :? .
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by frenk »

Řádu měl být darován jiný meč, který se našel u Santoku v Polsku a dle tausované výzdoby přisuzovaný POII. Bohužel se ztratil běhemWWII.Příležitostně sem hodím foto a kresbu, výzdoba skutečně stojí za to...
jedná se ale o "klasický" jednoručák, takže trochu OT.
abaddon
Site Admin
Site Admin

Post by abaddon »

frenk wrote:milý Bozo,

pokud se zamyslíš nad dotazem milého cimmeřana, tak ti asi dojde, že se ptá cíleně na meče, které jaksi nejsou na seznamu. To znamená, že už asi o mečích něco ví. a protože asi vím o koho se jedná, dovolím si tvrdit, že to tak asi bude.
mily frenku:

- zamyslim ale nedojde... zrovnatak muze jit o nekoho kdo se spletl a nebo ma chybne informace (posuku co shani info o obourucacich presne dle bozovy specifikace jsou plne jine debaty)

- nejsou na seznamu? nejsou na seznamu kde? pta se na 14 stoleti. a to nekam spada ze? co to treba dat do vrcholneho/pozdniho stredoveku kam se to dle meho nazoru hodi vic?

- "To znamená, že už asi o mečích něco ví" - nikoliv nezbytne

- "a protože asi vím o koho se jedná, dovolím si tvrdit, že to tak asi bude." - to my ostatni bohuzel asi nevime a bohuzel dotaz je polozen skutecne formou 14ti leteho teenagera

takze ano, je v poradku ze se zeptal, urcite to nikdo nesmaze bez rozmyslu, ale ocekavam-li nejakou kultivovanou odpoved... mela by byt kultivovana i otazka... stacilo uvest malinko kontext a bylo by jasne ze to neni nejaky pubescent nebo provokater..

to jen tak na okraj kdyz uz tu mate tendence moralizovat nad reakcemi druhych
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by frenk »

pokud jsem četl dobře tak do 14. století.To znamená před 14. století. To je období které zahrnuje období od RS do VS, takže nevidím důvod proč by nemohla otázka být ve společných tématech. Když nevíš s kym mám tu čest, bývá zvykem se chovat zdvořile. Chápu, že je to dáno poněkud nešťastnou formou dotazu a averzí vůči neseriozním zájemcům. Proto jsem se snažil ten dotaz dál specifikovat. Následná reakce mi proto připadala trochu zbytečná, doufám, že je všechno již O.K. a doufám, že se na mě Bozha nezlobí. Tímto se chci omluvit.
abaddon
Site Admin
Site Admin

Post by abaddon »

jedine co mohu dodat je, ze presneji vyspecifikovana a konkretnejsi otazka by zabranila treba i tomuto nasemu dialogu... to je asi jediny co je "spatne" a jediny co bych mohl vytknout... jinak samozrejme v poradku..