Mýdlo

Moderátoři: melkel, Viktorie, Knecht, Raiden, Wothan, Alexandr, Kain, Maršálek, Joe

Dagfari Hrut
Nováček
Nováček
Příspěvky: 20
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Světice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dagfari Hrut » pon 07. kvě, 2007 11:02

peggy píše: Původně jsem nechtěl komentovat, ale nakonec mi to nedalo. Návod je nepřesný a neúplný, například není posáno oddělení glycerínové fáze (kvůli vysolení se přidává sůl).
Podle tohoto návodu lze připravit kaši s vysokým obsahem volného louhu (krátká doba zmýdelnění - za stara se vařilo mýdlo až 12 hodin), což by sice mylo, ale taky třeba až na kost :biggrin:

Indredience jsou v téměř v pořádku, poměry nehodlám zkoumat.

Ale co ten louh -ten je nedobový - to je moderní chemický produkt vyráběný elektrolýzou solanky, a zcela určitě se nepoužíval (na rozdíl od potaše nebo sody, viz výše).


Za poopravení soli děkuji, ta mi unikla :-)
jinak s louhem - já ale nepsal že do je dobový přepis receptury. pouze to, že takto vyráběla a vyrábí mýdlo moje babička :-)

Odpovědět